luizen

Luizenpluizers

Een van de eerste schoolbrede acties die wordt ondernomen na iedere vakantie is die van ‘de Luizenpluizers’. Een Luizenpluizer is een mens op twee benen (van veelal het vrouwelijk geslacht) op jacht naar hoofdluis. Zij heeft hiervoor uitgebreide instructie gehad van de GGD. Onverbiddelijk worden tijdens deze jacht staartjes, vlechtjes en andere zorgvuldig gecreëerde kapsels losgemaakt omdat deze als fijne, warme verstopplekjes fungeren voor de diertjes. Van daaruit zwerven ze natuurlijk het hele hoofd over. Redelijk moeilijk te traceren want ze kunnen kleiner zijn dan een speldenknop. Dat is ook de reden dat in de instructie van de GGD vooral gewezen wordt op het zoeken naar neten (luizeneitjes). Op het moment dat de neten uitkomen, is het risico van verspreiding van hoofdluis groot doordat de dieren makkelijk een overstap maken van het ene hoofd naar het andere hoofd.

1. Is er in een groep hoofdluis (er wordt vooral gelet op verse neten) geconstateerd dan krijgen de kinderen uit de betreffende groep hierover een brief mee voor hun ouders.
  2. Onze conciërge, Joyce Meijns, belt de ouders van de betreffende kinderen met het verzoek om direct of zo snel mogelijk de ‘getroffen gebieden’ te behandelen.
  3. Na een week volgt controle voor de hele groep, wordt er nog steeds hoofdluis gevonden, dan volgt voor de groep een tweede brief met een iets andere inhoud.
  4. De ouders van de betreffende kinderen worden weer gebeld door Joyce.
  5. Na een week volgt weer controle. Daarna wordt, bij herhaalde constatering van aanwezigheid van hoofdluis, met de directeur overlegd. De directeur kan besluiten de ouders te bellen met het verzoek de kinderen op te halen van school en thuis direct te behandelen. Hierna kunnen de kinderen natuurlijk gewoon weer naar school terugkomen.

Uiteraard wordt het hele gebeuren in alle gevallen door alle betrokkenen zeer discreet benaderd. Op school is een folder van de GGD verkrijgbaar waarin u kunt lezen hoe u hoofdluis kunt opsporen en, indien aangetroffen, behandelen. Wanneer meerdere personen in een gezin hoofdluis hebben is het belangrijk om alle gezinsleden tegelijk te behandelen. Laat er geen tijd tussen zitten! Het is onnodig en onverstandig om het haar met een bestrijdingsmiddel te behandelen als u geen hoofdluizen of verse neten heeft gevonden. Bent u onzeker over hetgeen u aantreft, dan kunt u altijd op school langs komen voor advies. U kunt dan naar Joyce(conciërge) vragen. Het is echt nodig dat ouders ook regelmatig het haar van hun kinderen (blijven) controleren op hoofdluis. Wist u trouwens dat luizen kunnen zwemmen?